CULTURILE DE CAMP
- Incheierea araturilor pe terenurile ramase nearate sub brazda;
- Fertilizarea culturilor de cereale paioase;
- Semanatul culturilor din epoca I, respectiv a plantelor care au temperatura minima de germinatie intre 1-5 °C, pe parcursul lunii martie, odata cu zvantarea terenului, cand se poate intra fara a se tasa terenul, trebuie sa efectuam pregatirea terenului si semanatul plantelor din epoca I; ovaz, grau de primavara, orzoaica de primavara, mazare, borceag, trifoi, lucerna.
LEGUMICULTURA
- Daca terenul permite, se poate intra cu utilajele, se incepe pregatirea patului germinativ pentru infiintarea culturilor din prima urgenta cand temperatura in sol este 2-4 °C (1-20 III): ceapa, spanac, mazare, morcov, ridichi, patrunjel;
- Cand temperatura din sol este de 4-6 °C, se infiinteaza cultura de sfecla rosie, iar cand temperatura este de 8-10 °C, se infiinteaza culturile de tomate si fasole;
- In spatiile protejate se aplica lucrari de ingrijire asupra rasadurilor de tomate, ardei, vinete, varza, conopida, salata etc., iar intre 1-10 martie se efectueaza infiintarea culturilor de varza timpurie, conopida timpurie. In a doua decada a lunii martie (10-20 III) se planteaza si tomatele. Se fac semanaturi pentru producerea rasadurilor de tomate de vara-toamna, ardei, gogosari, vinete, castraveti aplicand lucrari de ingrijire corespunzatoare.
POMICULTURA
- Tratamentele fitosanitare, la avertizare se fac cu produse pentru combaterea rapanului, fainarii, paianjenilor, afidelor etc.;
- Lucrarile solului se fac imediat dupa topirea zapezii, cand solul s-a zvantat. Este necesara o afanare superficiala in vederea mentinerii unei cantitati mai mari din apa acumulata in perioada de toamna-iarna;
- Administrarea ingrasamintelor organice descompuse (gunoi de grajd), care au un efect favorabil atat asupra pomilor fructiferi, cat si asupra insusirilor fizice ale solului;
- Lucrarile de taiat se continua la toate speciile cu exceptia piersicului si caisului la care lucrarea se aplica la sfarsitul perioadei, dupa trecerea pericolului revenirii gerului si a brumei tarzii;
- Combaterea golurilor.
VITICULTURA
- Inainte de taierile de rodire se executa controlul iernarii vitei de vie, stabvilind pierderile de ochi;
- Se aplica taierile in uscat, cu scopul de a mentine forma butucului, mentinerea productiei la un nivel relativ constant, reglarea proceselor de crestere si rodire, obtinerea unei productii de buna calitate, usurarea efectuarii celorlalte lucrari agrotehnice;
- Copcitul se executa pentru a suprima radacinile formate din altoi;
- Se revizuiesc mijloacele de sustinere;
- Se dirijeaza coardele lasate la taiere;
- Se executa afanarea de primavara, incorporand ingrasaminte organice in sol.
CRESTEREA ANIMALELOR
- Inventarierea resurselor furajere existente pana la noua recolta, conconitent cu aplicarea unor masuri de furajare optima, in functie de cerintele fiziologice pe specii si categorii de animale;
- Asigurarea miscarii la animale, in special la bovine;
- Urmarirea fatarilor la ovine si asigurarea unui regim de furajare optim pentru mieii obtinuti in lunile ianuarie si februarie;
- Inceperea incubatiei traditionale a oualelor de gaina in gospodaria taraneasca;
- Stimularea si supravegherea zborului general de curatire a familiilor de albine.
Postat în Calendar agricol
De:
Glia