CULTURA PLANTELOR DE CAMP
- Finalizarea lucrarilor de intretinere la porumb, floarea-soarelui, soia etc.;
- Administrarea faziala (pe rand) a ingrasamintelor chimice;
- Identificarea pe teren a loturilor seminciere si recunoasterea lor de catre organele abilitate;
- Urmarirea fazelor de vegetatie la cerealele paioase in vederea stabilirii momentului optim de recoltare;
- Pregatirea campaniei de vara prin: repararea utilajelor (combine, prese, remorci), dotarea formatiilor de lucru cu ateliere mobile de reparatii, pichete PSI, efectuarea instruirilor de protectia muncii, aprovizionarea cu piese de schimb;
- Declansarea recoltarii orzului;
- Recoltarea gramineelor si leguminoaselor perene, strangerea si depozitarea fanului.
LEGUMICULTURA
Prasit pe rand si intre randuri la culturile: tomate, ardei, patlagele, vinete, ceapa, usturoi, castraveti, dovlecei, pepeni si verdeturi;
- Executarea lucrarii de palisat (legat) si copilit la tomatele timpurii, de regula decadal, executat carnitul plantelor, de regula dupa patru inflorescente;
- Irigat toate culturile infiintate prin rasad si semanat direct, cu norme de 150-300 l apa/ha;
- Aplicat tratamentele pentru combaterea agentilor patogeni si daunatorilor la toate culturile, cand este necesar, la avertizarea Inspectoratului de Protectia Plantelor;
- Fertilizat fazial cu ingrasaminte chimice la culturile de vara: tomate, ardei, patlagele, vinete etc.;
- Recoltat: mazare de gradina, cartof timpuriu, varza timpurie, conopida timpurie, tomate timpurii, legume verdeturi, s.a.;
- Comercializarea productiei.
POMICULTURA SI VITICULTURA
- Lucrari de intretinere prin prasile mecanice si manuale;
- Fertilizarea cu ingrasaminte chimice;
- Efectuarea lucrarilor de stropire in vii si livezi, in vederea combaterii bolilor si daunatorilor specifice perioadei, la avertizare;
- Recoltarea fructelor din speciile ajunse la maturitate fiziologica (cais, cires, visin, mere si pere de vara) si comercializarea lor.
CRESTEREA ANIMALELOR
- Bovinele ies la pasunat pe pasunile amenajate in jurul fermelor sau pe cele comunale;
- Recoltarea fanetelor;
- Terminarea alcatuirii turmelor de oi care pleaca pe pasunile alpine;
- Se termina tunsul oilor si imbaierea lor;
- Se sorteaza lana dupa calitate si incepe predarea ei la beneficiari;
- Incepe impartirea laptelui de oaie pe proprietari, in functie de efectivele detinute de fiecare;
- Incepe procurarea cerealelor si a paielor din fermele unde a fost declanasata lucrarea de recoltare a acestora;
- Se recolteaza si se extrage mierea de salcam si se asigura rezervele de miere in faguri pentru iarna urmatoare;
- Se executa conditionarea mierii si se extrage ceara;
- Incepe livrarea primelor cantitati de miere catre beneficiari.
Postat în Calendar agricol
De:
Glia